Να κατακρίνεις το φίλο που έκανε λάθος, να επαινείς τον ανταγωνιστή σου όταν το αξίξει...

Να μην παίρνεις αποφάσεις εκνευρισμένος, να μην δίνεις υποσχέσεις ευτυχισμένος...

Κάθε αλήθεια περνά από 3 στάδια.
Πρώτον, διακομωδείται, Δεύτερον, βρίσκει βίαιη αντίδραση,
Τρίτον, γίνεται αποδεκτή ως αυταπόδεικτη.

Παρασκευή 14 Οκτωβρίου 2011

H ΘΕΣΗ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΝΕΟΛΑΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ!

Όλοι μας πλέον γνωρίζουμε τους μπλε κάδους που υπάρχουν σε όλεσ σχεδόν τις πόλεις της Ελλάδας.
Αυτοί οι κάδοι λοιπόν ήρθαν και στη Σαλαμίνα πριν 2 χρόνια περίπου και τοποθετήθηκαν στην επικράτειά της και φυσικά και στην περιοχή μας, το Αιάντειο. Τον πρώτο καιρό γινόταν κανονικά η ανακύκλωση των συσκευασιών (χαρτί, πλαστικό, γυάλινο), όμως εδώ και ένα χρόνο σχεδόν τουλάχιστον στην περιοχή μας δεν γίνεται ανακύκλωση. Αντιθέτως βγήκαν οι ετικέτες από τους κάδους και πλέον χρησιμοποιούνται για τα απορρίματα όπως και οι πράσινοι κάδοι. Όπως είναι ολοφάνερο δεν πραγματοποιείται ανακύκλωση στο Αιάντειο- Νάτο.

Η δική μας ΘΕΣΗ είναι υπέρ της ανακύκλωσης και τα οφέλη που προκύπτουν από αυτή.
Συγκεκριμένα οι απόψεις μας είναι οι εξής:

1. Ανακύκλωση όλων των ειδών συσκευασίων (χάρτινων, πλαστικών, γυάλινων, αλουμινένιων) και επέκταση σε ανακύκλωση μπαταριών και ηλεκτρικών συσκευών αν είναι δυνατόν.

2. Η αύξηση των ανακυκλώσιμων υλικών συμβάλει στη μείωση των απορριμάτων.
3. Τα νέα υλικά που προκύπτουν από τα ανακυκλώσιμα μειώνουν την σπατάλη των πόρων του περιβαλλοντός μας.

4. Εξοικονόμηση και οικονομικών πόρων για την οικονομία μιας χώρας από τη μείωση των εξόδων για τη μεταφορά και την καύση των απορριμάτων.

Αυτά είναι κάποια γενικά στοιχεία. Ειδικά τώρα για τη Σαλαμίνα:

1. Άμεση επανέναρξη της ανακύκλωση με την επαναλειτουργεία των μπλε κάδων για το σκοπό που αρικά είχαν τοποθετηθεί.
2. Δημιουργία κέντρων περισσυλογής μπαταρίων και ηλεκτρικών συσκευών και η προώθησή τους σε κέντρα ανακύκλωσης.
3. Ενημερωτική εκστρατεία για να γνωρίσει ο κόσμος ότι ξαναξεκίνησε η ανακύκλωση στο νησί.
4. Εμφανής διαχωρισμός των κάδων ειδικά σε περιοχές όπως το Αιάντειο με πολύ τουριστική κίνηση για αποφυγή χρήσης τους ως κάδους απορριμάτων.

Αν δεν υπάρξει κάποια κίνηση από τους αρμόδιουσ φορείς πιστεύουμε ότι κάποιες κινήσεις των τοπικών φορέων θα ήταν αρκετές για να τονώσουν την ανακύκλωση στην περιφέρεια:

1. Δημιουρία αυτοσχέδιων κάδων έξω από το σύλλογο ή σε κεντρικό σημείο της περιοχής όπου θα ρίχνονται τα υλικά για ανακύκλωση και θα αναλαμβάνει την προώθηση τους στα κέντρα ανακύκλωσης ή στο σημείο περισυλλογής του Δήμου, ο εκάστοτε σύλλογος.
2. Ενημέρωση του κόσμου τοπικά μέσω των γενικών συνελεύσεων και ενημερωτικών φυλλαδίων.
3. Ενημέρωση των τοπικών αρχών για να έχουν γνώση των κινήσεων αυτών και να συμβάλλουν όσο μπορούν.

Πάνω από όλα όμως αυτό που χρειάζεται είναι η προσπάθεια όλων όσων ενδιαφέρονται για το περιβάλλον και τη ποιότητα ζωής τους να συμβάλλουν με πρωτοβουλίες αυτοδιάχειρισης των ανακυκλώσιμων υλικών μέσω των συλλόγων των δίαφορων περιοχών.

Αυτή είναι και η προτασή μας καθώς έχουμε προτείνει ήδη να τοποθετήσει ο Σύλλογος μας 4 διαφορετικούς κάδους μπροστά από τα γραφεία του για την ανακύκλωσω χαρτιού, πλαστικού, γυαλιού και αλουμινίου με την ελπίδα ότι θα βρει ανταπόκριση αυτή η πρωτοβουλία και θα ευαισθητοποιήσει όλη την τοπική κοινωνία.

Κανείς δεν ζητάει να υποκατσταθεί η κεντρική εξουσία, αλλά όταν δεν δύναται να επιλύσει άμεσα κάποιο θέμα, πρέπει οι τοπικοί φορείς να κάνουν ό, τι μπορούν ώστε να λύσουν το πρόβλημα προσωρινά και μέχρι να βρεθεί λύση από τις τοπικές αρχές. Η συνεργασία και ο διάλογος μπορούν να προσφέρουν πολλά θετικά στην κοινωνία μας.







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου