Να κατακρίνεις το φίλο που έκανε λάθος, να επαινείς τον ανταγωνιστή σου όταν το αξίξει...

Να μην παίρνεις αποφάσεις εκνευρισμένος, να μην δίνεις υποσχέσεις ευτυχισμένος...

Κάθε αλήθεια περνά από 3 στάδια.
Πρώτον, διακομωδείται, Δεύτερον, βρίσκει βίαιη αντίδραση,
Τρίτον, γίνεται αποδεκτή ως αυταπόδεικτη.

Πέμπτη 22 Μαρτίου 2012

22 ΜΑΡΤΙΟΥ: Η ΠΑΓΟΣΜΙΑ ΜΕΡΑ ΝΕΡΟΥ! ΠΩΣ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΤΟ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΟΥΜΕ ΣΤΟ ΕΠΑΚΡΟΝ! Η ΘΕΣΗ ΜΑΣ!

Η σημερινή παγκόσμια ημέρα του νερού αν και για μας δεν θα έπρεπε να υφίσταται λόγω του ότι λόγω της πολυτιμότητας του, το νερό είναι το πιο σημαντικό για την ανθρώπινη ζωή επομένως πρέπει να νοιαζόμαστε και να αναλογιζόμαστε για αυτό κάθε ημέρα και όχι μόνο τη παγκόσμια μέρα του, που για πολλούς αποτελεί ευκαιρία για διακυρήξεις και ευχές για την διαχείριση των υδάτων στον κόσμο.

Για ποια πολιτική για το νερό παγκοσμίως μπορούμε να μιλάμε όταν το 1/6 του πληθυσμού της γης δεν έχει πρόσβαση σε νέρο, όταν χιλιάδες παιδιά δεν απολαμβάνουν πόσιμο νερό, όταν μεγάλο μέρος του γήινου πληθυσμού δεν έχει πρόσβαση σε ασφαλές πόσιμο νερό και όταν είναι πάνω από 300 οι περιοχές του πλανήτη όπου μπορούν να αποτελέσουν πεδία σύγκρουσης για το νερο.!

Στη χώρα μας τώρα η φετινή ήταν μια χρονιά με αρκετό χιόνο που κάλυψε τις απώλειες από τις βροχές αυξάνοντας τα αποθέματα νερού. Όμως αυτή είναι η μία πλευρά καθώς υπάρχει και η άλλη με την εκτεταμένη μόλυνση ποταμών απο βιομηχανικές δραστηριότητες, υπερεκμετάλλευση των αγροτικών γεωτρήσεων, άπώλεια πολλών κυβικών νερού λόγω ανυπαρξίας συστηματων συλλγής του σε κάποιες περιοχές, κατασπατάληση από πολλούς συμπολίτες μας στις καθημερινές τους δραστηριότητες αν και τα τελευταία χρόνια υπάρχει μια ευαισθητοποίηση στον τομέα αυτό, καθώς επίσης και απουσία οργανωμένου σχεδίου διαχείρισης των υδάτιων πόρων σε επίπεδο πολιτείας και ειδικά στην περιφέρεια όπου υπάρχει και απώλεια στα ήδη υφαστάμενα δίκτυα. Ακόμη μία παρατήση που αναφέρεται είναι η έλλειψη δικτύων  παρακολούθησης υδάτων.Χαρακτηριστικό ότι οι περισσότερες επαρχιακές πόλεις έχουν απώλειες στα δικτυά τους που ξεπερνούν το 50%.!

Αποψή μας πως πρέπει να συμβάλουμε όλοι μας στη σωστή διαχείριση των υδάτινων πόρων ξεκινώντας από τις καθημερινές μας συνήθειες και από το πως το καταναλώνουμε μέχρι το πως μπορούμε να το αποθηκεύουμε εφαρμόζοντας εναλλαλτικές μορφές διαχείρισης του νερού.
 Απαραίτητη λοιπόν η συμβολή όλων μας για τη διαφύλαψη του νερού στη χώρα μας, μια χώρα που στα επόμενα χρόνια θα γνωρίσει αυξημένη ξηρασία, πράγμα που κάνει ακόμη πιο επιτακτική την ανάγκη για σωστή κατανάλωση του νερού. Αν ο καθένας ξεχωριστά και όλοι μαζί συνηδειτοποιήσουμε την ανάγκη του ανθρώπινου είδους για το νερό και ευαισθητοποιηθούμε τότε μόνο ελπιδοφόρα θα είναι τα μηνήμυτα για το μέλλον.
Ξεκινώντας από τον περιορισμό της σπατάλης νερού που είναι εύκολο και προχορώντας ως την εγκατάσταση μονάδων συλλογής του βρόχινου νερού στις αυλές των σπιτιών που θα χρησιμοποιείται για πότισμα ή για καθαριότητα, ή ακόμη και στην ανακύκλωση του νερού για την τουαλέτα, μπορεί ο καθένας ανάλογα και με τις οικονομικές του δυνατότητες να συμβάλει στη διατήρη των αποθεμάτων του νερού.
Εξίσου σημαντική όμως και η συνεισφορά της πολιτείας η οποία πρέπει να φροντίσει να εκπονηθούν σχέδια διαχείρισης και ελέγχου των υδάτων σε όλη τη χώρα, να ενθαρρύνει τη σωστή άδρευση και εκμετάλλευση των γεωτρήσεων κυρίως των αγροτικών, να δημιουργήσει στις πόλεις έργα συλλογής του βρόχινου νερού που θα μπορεί να χρησιμοποιείται σε πότισμα των παρτεριών των πεζοδρομίων, στην καθαριότητα και σε άλλες δημοτικές ανάγκες, ακόμη και στην κατασκευή εργοστασίων αφαλάτωσης σε κάποια νησιά που θα λύσουν το πρόβλημα της μεταφοράς νερού σε αυτά και το κόστος που συνεπάγεται κάτι τέτοιο.

Όσον αφορά τη Σαλαμίνα τώρα, λόγω των πολλών εξοχικών κατοικιών θα ήταν εύκολο να κατασκευασουν οι ιδιοκτήτες τους συστήματα αποθήκευσης του βρόχινου νερού όπως έκαναν οι γηραιότεροι και αρκέτα σπίτια αυτή τη στιγμή έχουν τη λεγόμενη στέρνα. Επίσης πρόβλημα αποτελεί η εξάρτηση του νησιού για ύδρευση από την Αττική καθώς το νερό προέρχεται από τους θαλάσσιους αγωγούς της ΕΥΔΑΠ με αποτέλεσμα να καθιστούν το νησί εξαρτώμενο από την ηπειρωτική χώρα. Πάνω σε αυτό θα μπορούσε ίσως να γίνει μια προσπάθεια από πλευράς δήμου για αποθήκευση νερού μέσω της συλλογής του βρόχινου, που θα χρησιμοποιείται μόνο σε περιπτώσεις ανάγκης, κίνηση που θα μείωνε την εξάρτηση του από την κεντρική υδροδότηση.

Όσα μέτρα όμως και αν πάρουν οι αρχές, όσες πρωτοβουλίες ευαισθητοποίησης και αν λάβουν οι περιβαλλοντικές οργανώσεις, αν δεν καταλάβουμε το πόσο σημαντικό είναι το νερό για τη ζωή. καθώς και τον κίνδυνο που ελλοχεύει στο μέλλον λόγω έλλειψής του, δεν πρόκειται να υπάρξει αποτέλεσμα για τη σωστή διαχείρησή του και ορθολογική κατανάλωσή του....

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου