Να κατακρίνεις το φίλο που έκανε λάθος, να επαινείς τον ανταγωνιστή σου όταν το αξίξει...

Να μην παίρνεις αποφάσεις εκνευρισμένος, να μην δίνεις υποσχέσεις ευτυχισμένος...

Κάθε αλήθεια περνά από 3 στάδια.
Πρώτον, διακομωδείται, Δεύτερον, βρίσκει βίαιη αντίδραση,
Τρίτον, γίνεται αποδεκτή ως αυταπόδεικτη.

Τετάρτη 21 Μαρτίου 2012

Η ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΟΙΗΣΗΣ! Η ΔΙΚΗ ΜΑΣ ΟΠΤΙΚΗ!

"Η ποίηση είναι εγγύτερα στη ζωτική αλήθεια απ'ότι η ιστορία." (Πλάτων)
"Η ποίηση είναι ευγενέστερη και πιο φιλοσοφημένη από την ιστορία: η ποίηση εκφράζει το οικουμενικό, ενώ η ιστορία μόνο το μερικό." (Αριστοτέλης)
"Τότε τι αντιπροσωπεύει η ποίηση σε μια τέτοια κοινωνία ηθικού χάους; Είναι ο μόνος χώρος, όπου η δύναμη του αριθμού δεν έχει πέραση." ( Οδ.Ελύτης)

Σε έναν σύγχρονο κόσμο που η πεζότητα κυριεύει τις ζωές μας, η σημερινή μέρα, αφιερωμένη στην ποίηση ίσως αποτελεί ένα έναυσμα για να βάλουμε αυτή την τόσο όμορφη τέχνη στη ζωή μας.
Μια τέχνη που έχει το χάρισμα να σε παρηγορεί, να σε κάνει ταα ξεχνιέσαι, να προβληματίζεσαι, να αγγίζει την ψυχή σου, να αισθάνεσαι, να ελπίζεις, να ονειρεύεσαι...
..."Γιατί η ποίηση αρχίζει από 'κει που την τελευταία λέξη δεν την έχει ο θάνατος." (Οδ.Ελύτης)
Συνεπώς σε κάθε εποχή και συναισθηματική κατάσταση η ποίηση  και η ποιητική δημιουργία πρέπει να είναι ο σύμμαχός μας, ο συνοδοιπόρος μας.

Πόσοι όμως και κατά πόσο ενδιαφέρονται για την ποίηση σήμερα;
Πόσοι διαβάζουμε ποιητικά έργα;
Έχει θέση η ποίηση στο σημερινό κόσμο; Κατά πόσο την έχουμε αναγκη;
Ερωτήματα που τίθενται από αρκετούς σήμερα...
Εμείς θα πούμε ότι ασφαλώς και έχει θέση στο σημερινό κόσμο η ποίηση ίσως περισσότερο από ποτέ.
Η συμβολή σε περιόδους δύσκολες ήταν διαχρονικά πολύ σημαντική στα άτομα, στις κοινωνίες όπου τους βοηθούσε να εμπνευστούν, να οραματιστούν, να ελπίσουν, να νιώσουν, να σκεφτούν και φυσικά να καλλιεργούν το πνεύμα τους.
Η χώρα μας ειδικά έχει να επιδείξει σπουδαίους ποιητές με αναγνωρισμένο έργο και με διακρίσεις, με κορυφαίες τα 2 βραβεία νόμπελ που πήραν ο Σεφέρης και ο Ελύτης, καθώς και πλήθος άλλων ποιητών όπως οι Ρίτσος, Καρυωτάκης, Εγγονόπουλος, Καβάφης, Βάρναλης, Παλαμάς, Δροσίνης, Σολωμός, Σικελιανός και άλλοι πολλοί που ο καθένας στην εποχή του ειχε τεράστια προσφορά.

Συμπαιρένουμε ότι πάντοτε υπήρχε στην Ελλάδα ποιητική δημιουργία που ενέπνεε τους πολίτες της χώρας και ειδικά στις δύσκολες ιστορικές στιγμές.
Αν και σήμερα παρατηρείται μια ύφεση στη ποιητική δημιουργία ή μάλλον καλύτερα στην προβολή της, καθίσταται αναγκαίο να βάλουμε την ποίηση στη ζωή μας που εκτός της πνευματικής και ψυχικής καλλιέργειας συμβάλει και στις κοινωνικές αναζητήσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου